0:00 / 0:00

Juli 2018

Hoofd koel houden met de-icingwater

Waar stroomt dat de-icing water heen?

  • water
 

Bij vriesweer ontijzelen we vliegtuigen voor het opstijgen. Zo garanderen we dat mechanische delen als vleugelkleppen niet vastvriezen. Dat de-icingproces gaat gepaard met het gebruik van chemische producten en water. Waar stroomt dat heen?

Van opslagtank naar zuiveringsinstallatie

De-icen gebeurt met een mix van water en glycol (anti-vries). Het product wordt verwarmd en verneveld over het vliegtuig. Het afvalwater van het de-icen stroomt van de riolering langs de pieren naar de waterzuiveringsinstallatie.

En het afvalwater van het centrale de-icingplatform? Dat gaat eerst naar ondergrondse opslagtanks en wordt dan overgebracht naar onze zuiveringsinstallatie. Het hoog geconcentreerde de-icingwater doet er ‘s zomers dienst als voedingsbron voor de micro-organismen.

Zitten de opslagtanks voor 60 procent vol? Dan brengen we het de-icingwater al eerder naar de zuiveringsinstallatie. Zo vermijden we dat het ongezuiverde water overloopt en in de beken rond de luchthaven terechtkomt.

De-icingwater één keer foutief geloosd

Ondanks strenge voorzorgsmaatregelen belandde de-icingwater in 2017 in de waterlopen van Steenokkerzeel. Dat mag niet, want de-icingwater wordt beschouwd als bedrijfsafvalwater. Het lozen zonder voorbehandeling is dus uit den boze. Brussels Airport was niet op de hoogte van deze lozing, tot de melding binnenkwam van de gemeente Steenokkerzeel. Wat bleek? Door een samenloop van omstandigheden werd het de-icingwater per ongeluk in de regenwatercollector geloosd, een spijtig incident.

Uiteraard doen wij er alles aan om zo’n voorval te vermijden. Onze communicatieprocedure is verder op punt gesteld. We hebben dit incident dan ook grondig besproken met de lokale besturen, Milieu-Inspectie en de Vlaamse Milieumaatschappij. Ook deden we alvast operationele aanpassingen om de-icingwater in grotere volumes te kunnen opvangen.

We investeren in één centraal de-icingplatform dat tegen 2020 rechtstreeks zal worden aangesloten op onze waterzuiveringsinstallatie.

We use cookies on our site. By using the website you agree with this.

X