0:00 / 0:00

Juli 2018

Duurzaam woon-werkverkeer promoten

Drie maanden lang duurzaam pendelen

  • Mobiliteit
  • Emissies
Initiatiefneemsters Hannelies Slabbynck en Geja Aldenkamp

Fietsen is veel aangenamer dan in de auto zitten. Zeker als je via verkeersvrije wegen kan rijden.

Totaalinitiatief

Je weet pas of het werkt, als je het zelf hebt gedaan. Daarom gaf Brussels Airport al zijn medewerkers gedurende drie maanden de kans om alternatieve vervoers-mogelijkheden gratis te testen.

Maand 1:
de fiets

Gezond, ontspannend en op je eigen tempo – in september 2017 proefden onze collega’s van het pendelen met de elektrische fiets. In samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant stelden wij een maand lang gratis 34 elektrische-, vouw- en bakfietsen ter beschikking – compleet met fietszakken, smartphonehouder, technische assistentie en verzekeringen.

Bij goed weer, stonden onze 34 collega’s te springen om ‘s ochtends naar de luchthaven te fietsen en de files vlotjes voorbij te steken.
63% van de deelnemers overweegt daarom vaker de fiets te nemen.

Maand 2:
het openbaar vervoer

Geen files, geen parkeerproblemen en tijd om te lezen of te werken – in oktober 2017 konden onze medewerkers een maand gratis treinen, trammen, metro’en en / of bussen naar Brussels Airport. Met een gemiddelde tevredenheidsscore van 7 op 10 was de feedback overheersend positief.

En onze collega’s die het hele jaar lang met de trein komen werken? Die kregen op aanvraag een gratis weekendbiljet voor hun vooruitstrevende visie op mobiliteit. Proficiat!

Maand 3:
de hybride / elektrische wagen

Al onze collega’s mochten zich inschrijven om in november een dag gratis met een elektrische of hybride wagen te komen werken. De 36 gelukkigen konden bij onze partner Athlon kiezen tussen een elektrische BMW i3 of de hybride uitvoeringen van een Volkswagen Passat, Volkswagen Golf of Audi A3.

Ja, er is nog werk aan de laadinfrastructuur in België en de beperkte actieradius verplicht chauffeurs goed te plannen, maar toch overwegen 7 van de 36 deelnemers zelf een elektrische wagen aan te schaffen. Waarom? De wagens rijden soepel, zijn erg stil en minder belastend voor het milieu.

De wagens rijden soepel, zijn erg stil en minder belastend voor het milieu.

De impact van ons mobiliteitsbeleid

20% van onze medewerkers, die recht heeft op een bedrijfswagen, koos voor alternatieve mobiliteitsopties ter vervanging, of ter aanvulling, van een bedrijfswagen. De trein blijft veruit het populairste alternatief en overtuigde 71% van de deelnemers. Een twintigtal bestuurders koos voor een verder gelegen parkeerplaats – om budget vrij te maken voor het openbaar vervoer – en een tiental neemt vanaf nu de fiets.

We use cookies on our site. By using the website you agree with this.

X