0:00 / 0:00

Januari 2019

Volle gas vooruit voor Ninatrans

Pionier in het gebruiken van nieuwe milieubewuste technologieën

  • emissies

Ninatrans is actief in onze cargozone. Via trucks vervoert het transportbedrijf zendingen gerelateerd aan luchtvracht langs de weg. Anno 2018 slaat de transporteur een nieuwe ‘groene’ weg in, met de aanschaf van Scania-trucks aangedreven op aardgas (LNG). Een primeur in België.

Rijden op aardgas bestaat al langer dan vandaag, alleen was het vermogen van dergelijke motoren te beperkt om te worden ingezet bij langeafstandstransport met zware vrachtwagens. Daar komt nu dus verandering in, dankzij de ontwikkeling van de 410 pk gasmotor bij Scania. Hiermee kan een truck van 40 ton maar liefst 1.000 kilometer rijden zonder te hoeven tanken! Ninatrans was gewonnen voor het idee en nam als eerste transporteur in België dit type truck op in zijn vloot.

Milieuvriendelijk, rendabel en stil

Bij een temperatuur van -162 °C gaat aardgas over naar vloeibare vorm (= LNG of Liquid Natural Gas). Het volume verkleint 600 keer, waardoor meer kan worden opgeslagen. De hiertoe voorziene gastanks in de trucks zijn speciaal uitgerust om het LNG koud te houden als in een thermos. LNG is momenteel de enige rendabele alternatieve brandstof voor zware trucks. Bovendien stoten vrachtwagens op LNG minder CO2 en fijn stof uit en rijden ze de helft stiller dan met dieselmotoren.

Impact tot minimum herleiden

“Met deze aanschaf willen we ons steentje bijdragen tot een beter milieu”, zegt Benny Smets, zaakvoerder van Ninatrans. Verdere vervanging en uitbreiding met voertuigen op LNG staat alvast op de agenda. Hiermee bevestigt Ninatrans haar imago als pionier in het gebruiken van nieuwe milieubewuste technologieën bij wegtransport. Een engagement dat Brussels Airport ten volle onderschrijft.

Wat is LNG?

LNG, kort voor ‘Liquid Natural Gas’ is vloeibaar aardgas.

LNG vermindert de vervuiling, zowel wereldwijd als lokaal.

LNG heeft dus een heilzame invloed op de luchtkwaliteit en op de gezondheid, en draagt bij aan de strijd tegen de klimaatopwarming.

Het vervoeren van het gas is bovendien weinig vervuilend omdat er geen enkel wegtransport voor nodig is, terwijl benzine en diesel worden vervoerd via vrachtwagens. De productie van elektriciteit voor elektrische wagens gebeurt ook nog grotendeels via fossiele brandstoffen.

We use cookies on our site. By using the website you agree with this.

X